CEVICHE

Ceviche to danie pochodzące niewątpliwie z Ameryki Południowej, ale trudno jednoznacznie przypisać je do jednego państwa. Od dawna spór o pochodzenie toczy się pomiędzy Peru, Ekwadorem a nawet Meksykiem. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza pokrojone na cieniutkie plasterki, bądź małe kawałki i zamarynowane w soku z limetek lub limonek. Eksperci twierdzą, ze charakter tej potrawie nadaje ostrość, więc często dodaje się również drobno pokrojone papryczki chili.

cevichePodobno już Inkowie marynowali ryby w sokach z cytrusów, soli i chili, apotem Hiszpańscy najeźdźcy dodali do marynaty sok z limonek. Sok z limonek zmienia strukturę białka zawartego w rybie, ścina je podobnie jak podczas procesu gotowania, ale nie pozbawia ryby walorów smakowych, jednocześnie dodając lekkości i świeżości. To jest podstawa. Co jeszcze dodamy do ceviche to w zasadzie zależy już od inwencji kucharza i praktycznie wszędzie ceviche będzie smakowało nieco inaczej. Jadałam wyborne ceviche klasyczne, ale też np. z langusty czy ośmiornicy z niezwykłym sosem miętowym.

Ja jestem absolutnie zakochana w tej potrawie. Do moich wariacji na temat ceviche najczęściej będąc na Kubie używam dużych ryb jak np. pargo, cherne, tuńczyk czy miecznik. Oprócz klasycznych dodatków czasami dodawaliśmy mango, trochę kolendry, cebuli, imbiru, odrobinę sosu sojowego. Niestety w Polsce nie mamy takiego wyboru świeżych ryb, ale częstym gościem na naszym stole jest dziki łosoś, który znakomicie nadaje się na ceviche.

Na talerz wylewamy troszeczkę oleju dobrej jakości, może być np. lniany, słonecznikowy. Lekko posypujemy pieprzem cytrynowym i układamy na tym plasterki świeżego łososia. Całość kropimy sokiem z limonki i sosem sojowym. Na wierzch kroimy drobno świeży seler naciowy. Jako dodatek możemy podać marynowany imbir, ewentualnie odrobinę wasabi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wpisz poprawną cyfrę, aby zatwierdzić komentarz *