KURCZAK CURRY WG TIMA

Przyznam się, że w odróżnieniu do Moniki nie przepadam za kuchnią  hinduską. Natomiast to danie jest wyjątkiem i chętnie je robię, a jeszcze chętniej je pałaszujemy. Przepis nazwałam tak ponieważ dostałam go od mojego szwagra Tima, który jest Amerykaninem i gdzieś na amerykańskich portalach o gotowaniu go wynalazł. Nie dość, że wynalazł to jeszcze z powodzeniem kilka razy  nam przygotował, aż w końcu raz zrobiłam z nim i się nauczyłam.  A teraz dzielę się z Wami.

Ważne jest aby nie iść na skróty tylko robić dokładnie tak, jak  jest  napisane.

Składniki:

7 łyżek oliwy

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 kg piersi z kurczaka

500 g przecieru pomidorowego (ja kupuję taki w kartoniku – jeden kartonik)

Puszeczka (70 g) koncentratu pomidorowego

6 łyżek curry

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka cayenne

2 łyżki soli

2 łyżeczki cukru

Sok z jednej cytryny

400 g mleka kokosowego

300 g jogurtu naturalnego 3,5%

250 ml wytrawnego, czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka smażyć na suchej patelni, odlać płyn, przełożyć do innego naczynia.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na oliwie aż zbrązowieje a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać czerwone wino, przecier i koncentrat, przykryć i dusić 5 minut.
  4. Dodać wszystkie wymieszane przyprawy i pół kubka wody, gotować na małym ogniu 5 minut.
  5. Dodać kurczaka i znowu 5 minut na małym ogniu.
  6. Dodać sok z cytryny, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Gotować na średnim ogniu 30 minut, mieszać co jakiś czas.

I gotowe.

Jest to pyszne, oryginalne danie. Można podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

DSC_0022

DSC_0027

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wpisz poprawną cyfrę, aby zatwierdzić komentarz *