Kurkuma – życiodajna przyprawa

Kurkuma – ostryż długi, curcuma longa, szafran indyjski. To roślina zarówno dziko rosnąca w Indiach, ale też uprawiana z powodzeniem w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Cudowne właściwości tej niezwykłej rośliny znane są od ponad 5000 lat i wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej od wieków. Współczesna nauka niedawno zainteresowała się właściwościami kurkumy, ale już uznaje się, że kurkumina czyli najbardziej aktywny składnik kurkumy jest najlepiej przebadaną przez naukowców naturalną substancją.

W ciągu ostatnich 30 lat opublikowano na jej temat ponad 4000 badań i każdego miesiąca poznajemy nowe. Współcześni naukowcy są zdumieni niezwykłymi właściwościami kurkumy, jest ona obecnie składnikiem ponad 600 opatentowanych preparatów.

Zalety kurkumy daleko wykraczają poza wspaniały smak i kolor. Kurkuma jest naturalnym bogactwem witamin i składników mineralnych. Jest ona źródłem witaminy E, witaminy K, oraz witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirodyksyna), oraz B9 (kwas foliowy), dostarcza także magnez, żelazo, potas, sód i fosfor. Znajdziemy w niej też wapń, cynk, miedź oraz mangan.

Ta jasno pomarańczowa przyprawa jest potężnym sprzymierzeńcem w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, chorobom zwyrodnieniowym stawów, chorobom układu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych, układu krążenia, łuszczycy, cukrzycy, astmy, alergii i wielu innych. Dzięki swoim szerokim właściwościom stosowana jest również w kosmetyce, jako składnik kremów, szamponów, past do zębów, maseczek itd.

Najważniejszymi funkcjami leczniczymi kurkumy jest: działanie przeciwzapalne oraz działanie przeciwutleniające. Kurkumina ze względu na posiadanie tych funkcji może być pomocna przy wspieraniu leczenia szeregu różnych schorzeń, pozornie ze sobą niepowiązanych – posiadających jednak czynnik wspólny, którym zazwyczaj jest stan zapalny.

Kurkuma a rak

Całkiem niedawno odkryto, że kurkuma ma szansę zastąpić chemio i radioterapię w leczeniu niektórych nowotworów, a także udowodniono jej skuteczność w zapobieganiu praktycznie każdego rodzaju raka.
Na stronach TheTruthAboutCancer.com czytamy:

Aktywny składnik kurkumy to związek o nazwie kurkumina. Badania wykazały, że kurkumina zapobiega kilku postaciom raka , w tym raka sutka, płuc, żołądka, wątroby, okrężnicy – dzięki działaniom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zatrzymuje rozwój raka poprzez zakłócenie komunikacji pomiędzy chorymi komórkami.

Zatem kurkuma działa na poziomie komórkowym. Ma potwierdzoną zdolność do hamowania enzymu COX-2 odpowiedzialnego za rozwój komórek rakowych, ogranicza dopływ krwi do nich, wzmaga procesy tłumienia komórek nowotworowych, zatrzymuje, a nawet zabija komórki chłoniaka i zapobiega ponownemu wzrostowi nowotworowych komórek macierzystych.

Na stronie GreenMedInfo.com czytamy:

W badaniu opisano szereg mechanizmów molekularnych obecnie już zidentyfikowanych, w którym kurkumina atakuje komórki macierzyste raka (CSC), które stanowią podgrupę, niewielka liczbę komórek własnych mających zdolność do odnawiania kolonii nowotworowych i które same są zdolne do wytwarzania wszystkich innych komórek w obrębie guza, co czyni je najbardziej niebezpiecznymi. Ponieważ CSC są odporne na chemioterapię oraz promieniowanie, a nawet mogą zaktywizować się przez interwencję chirurgiczną, uważa się je za odpowiedzialne za nawroty nowotworów i niepowodzenia tradycyjnego leczenia.

Kurkuma a cukrzyca

Liczne badania potwierdzają skuteczność wykorzystania kurkumy w  leczeniu cukrzycy    i jej powikłań. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika iż poziom cukru we krwi może być regulowany przez naturalną substancję kurkumy. Może być w stanie zatrzymać wzrost komórek tłuszczowych i pomaga organizmowi wrócić do równowagi i zdrowego metabolizmu. Dodatkowo poprawia metabolizm i zwiększa antyoksydacyjnie stan komórek trzustkowych.

Skuteczność kurkumy w regulowaniu poziomu cukru we krwi u ludzi z cukrzycą udowodniono prawie  35 lat temu w 1972 roku dzięki zespołowi naukowców Srinivasan 1972 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R172)

Wiele lat później, w 2004 roku wykazano, że podawanie kurkumy poprawia przemianę materii oraz może indukować lekarstwo na cukrzycę, hipoglikemie w organach. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R102)

Inne badania dały podobne wyniki, a dodatkowo wykazały iż kurkumina może zapewnić ochronę przed różnymi problemami związanymi z cukrzycą, jak: niszczenie tkanki oka, uszkodzenie mózgu, bóle nerwów oraz choroby serca.

Mechanizm, poprzez który kurkumina poprawia stan metabolizmu w cukrzycy prawdopodobnie polega na jej wpływie na obniżenie poziomu cholesterolu oraz silnym działaniu przeciwutleniającym, co daje możliwość eliminacji wolnych rodników.

Działanie kurkumy

Kurkumina ma zdolność przenikania  z jelit do krwi w 65% po podaniu doustnym.

Wyciąg z kurkumy wykazuje działanie:

· Żółciopędne i żółciotwórcze,

· Rozkurczowe i przeciwzapalne,

· Przywraca prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego

· Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego

· Poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.

· Ułatwia rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego.

· Składniki terpenowe i ferulowe kurkumy odkażają drogi żółciowe.

· Liczne badania udowodniły również właściwości przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne (ochraniające miąższ wątroby), przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe. Kurkumina zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit.

· Powstrzymuje rozwój bakterii i grzybów: Corynebacterium diphtheriae, beta-hemolytic streptococci, Microoccus pyogenous var aureus, Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Clostridium perfringens (w stężeniu 0,05%), Klebsiella aerogenes, Sclerotium solfsii, Fusarium moniliforme, Helminthosporium sacchari, Physalospora tucumanesis, Aspergillus niger.    Curcuminum i inne kurkuminoidy hamują wzrost bakterii i grzybów S. aureus, S. paratyphi, Trichophyton gypseum i Mycobacterium tuberculosis, w koncentracji 1 do 20,000.

Sposoby stosowania kurkumy i dlaczego Hindusi nie chorują na raka

            Ze względu na szerokie spectrum działania kurkumę można wykorzystywać w rozmaity sposób. Można z niej tworzyć odwary, nalewki, a najprościej wykorzystać ją po prostu w kuchni, nie tylko aby zabarwić potrawę, ale nadać jej charakterystycznego posmaku, nuty orientu czy po prosty mega dawki zdrowia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twierdzą, że kuchnia amerykańska odpowiada za ponad połowę zachorowań na raka. Jest to kuchnia bogata w cukier, sól, tłuszcze, konserwanty i  żywność wysoko przetworzoną.

Do jednej z najzdrowszych kuchni świata należy natomiast kuchnia hinduska. Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Dla przykładu na raka płuc chorują 8 razy rzadziej (mimo że palą dużo papierosów!), 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek. Prawie w ogóle nie występuje w Indiach rak prostaty.

Odporność tą uzyskują dzięki temu, że prawie nie jedzą mięsa i w swojej kuchni stosują mnóstwo antynowotworowych przypraw. Jedną z nich jest kurkuma. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięsnych), gdyż sprzyja trawieniu białek                   i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci.

Ja bardzo często wykorzystuję kurkumę w kuchni. Uwielbiam jajecznicę z kurkumą, omlety, zupę z soczewicy z dodatkiem kurkumy, sałatkę z pomidorów czy pastę jajeczną. (Przepisy na naszej stronie). Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić.  Powinna być również rozpuszczana w tłuszczach, np. maśle klarowanym czy oliwie z oliwek lub oleju lnianym.

Yogi Bajan – nauczyciel kundalini joga i zdrowego trybu życia czyli dlaczego stuletni jogini stali na głowie.

Właściwości kurkumy przeciwzapalne, antyoksydacyjne i usuwające śluz były znane w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci, a już współczesne badania wykazały, że stymuluje  ona również tworzenie komórek mózgu, zwłaszcza w płacie czołowym  i hipokampie. Zapewne dlatego od dawien dawna po dziś dzień jogini raczą się złotym mlekiem, napojem, który dzisiaj jest już dość powszechnie znany i który zyskał rozmaite wariacje. Ja chciałam nawiązać do receptury, którą przywiózł ze sobą z Indii Jogi Bajan. który w 1968 roku wyjechał z Indii, przerwał długowieczną tradycję tajemnicy i publicznie zaczął nauczać Jogi Kundalini ( zwanej rehabilitacją duszy ) oraz zdrowego stylu życia.

Na początek, aby uwolnić wszystkie właściwości kurkumy zaleca się gotowanie jej w wodzie przez co najmniej 8 minut ( dlatego poleca się dodawać ją do zup i wszelkich potraw na ciepło i dodawać na początku gotowania ). 2-3 łyżki kurkumy zalewamy szklanką wody i gotujemy przez co najmniej 8 minut, do powstania pasty (ewentualnie dolać wody lub gotować trochę dłużej, aby otrzymać konsystencję pasty ). Przekładamy do szklanego słoika i odstawiamy do lodówki. Pasta nadaje się do spożycia przez 2, maksymalnie 3 tygodnie.

Złote Mleko

Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Z dodatkiem korzenia imbiru działa rozgrzewająco i jest idealnym remedium na wszelkie przeziębienia czy wychłodzenie organizmu. Działa również wspomagająco na wzmocnienie organizmu oraz poprawę nastroju.

Składniki:

1 łyżeczka pasty z kurkumy (możesz również użyć kurkumy w proszku)

1 szklanka mleka

1 łyżka oleju migdałowego lub ghee (masło klarowane)

miód do smaku

(Jeśli używasz kurkumy w proszky zagotuj ją najpierw przez co najmniej 8 minut                w niewielkiej ilosci wody, a potem dodaj pozostałe składniki. Pamietaj, żeby miód zachował swoje własciwości musisz go dodać do już przestudzonego mleka.)

Ten cudowny napój możesz wzbogacić szczyptą cynamonu, kardamonu itp.

Ból gardła, śluz, flegma, która utknęła w gardle:

Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. Umieść ją      w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę.

Problemy ze stawami:

Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.

Problemy z trawieniem:

Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne. Yogi Bhajan zalecał spożywanie naturalnego jogurtu (może być również dobry kefir) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasy z kurkumy.

Ze względu na właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, wybielające kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Możemy w bardzo prosty sposób przygotować maseczki z kurkumy dodając do oleje naturalne, np. kokosowy czy jojoba, olejek z drzewa herbacianego, wodę różaną, sok z cytryny.

Wydaje się, że jest nieskończenie wiele zastosowań tej cudownej rośliny. I, co najważniejsze, brak skutków ubocznych. Więc bierzmy garściami z tego co dała nam matka natura.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wpisz poprawną cyfrę, aby zatwierdzić komentarz *