Masłosz Parka – sekret Afryki

Masłosz Parka (drzewo masłowe) jest drzewem występującym naturalnie w zachodniej oraz środkowej Afryce. Należy do rodziny sączyńcowatych i jest jedynym przedstawiciel monotypowego rodzaju masłosz. Drzewo osiąga do 25 metrów wysokości. Jest cenione ze względu na owoce, które są ważnym źródłem tłuszczów. Można śmiało rzec, że to właśnie dzięki nim, masłosz jest jedyny w swoim rodzaju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masłosze rosną na sawannie, nie są drzewami plantacyjnymi. Z uwagi na ich znaczenie dla gospodarki oraz kultury są objęte ochroną prawną. Masłosz może żyć nawet 300 lat. To właśnie jego długowieczność sprawiła, iż uznawany jest za w lokalnej tradycji za święte drzewo. Owoce masłosza zbierać mogą wyłącznie kobiety. Zbiory owoców masłosza poprzedza rytuał tzw. Begu. Podczas niego odbywa się uroczysta uczta, składana jest święta ofiara z koguta oraz odbywa się ofiarowanie napojów pod drzewem hebanowym.

Na pierwsze owoce należy poczekać 25-30 lat. Cierpliwość jest jednak wynagradzana. Owocem drzewa jest owalna, jadalna jagoda o barwie żółtej lub żółtozielonej. W środku posiada pojedyncze, okrągłe nasiono o barwie czerwonobrązowej. Okres dojrzewania owoców masłosza trwa około 5 miesięcy. Zbiory odbywają się od lipca do grudnia. Z jednego drzewa masłowego można zebrać do 20 kg owoców.

To nasiona drzewa przyniosły mu największą sławę.

Z gniecionych nasion masłosza produkuje się Masło Shea [przeczytaj o właściwościach]. Najlepszym rodzajem masła, jest to produkowane ręcznie, wg starych receptur. Do wyprodukowania kilograma nierafinowanego masła potrzeba ok. 15 kg owoców.

Prawdziwe, naturalne masło shea jest źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu oleinowego, palmitynowego, stearynowego, a także arachidowego, laurynowego, linolenowyego)orazi witamin. Wybierając więc produkt końcowy, warto zakupić masło, które produkowane jest lokalnie, certyfikowane i pozbawione sztucznych dodatków. Możemy być wówczas pewni jego najlepszej jakości.

Na zakończenie warto dodać, że drzewo masłowe odkrył i opisał w końcu XVIII w. podróżnik szkockiego pochodzenia Mungo Park. To jemu zawdzięczamy nazwę shea, wywodzącą się z afrykańskiego języka Bambra, w którym sii znaczy święty.

Poniżej film Od orzecha do masła, wyprodukowany przez Malijską Telewizję, przedstawiający lokalną, tradycyjną produkcję masła shea (ten typ produkcji używany jest do wyrobów lokalnych, nieprzeznaczonych na eksport):

[Fot. drzewa masłowego – Martin Schmidt]